Tijdsgeest
Onze vereniging re-enact (beeldt uit en speelt na) de periode tussen 1450 en 1473. In deze periode waren de "Hoekse en Kabeljauwse twisten" in hevige gang. Deze houden pas op aan het einde van de "Jonker Fransenoorlog" in 1490.

Hiernaast het wapenschild, dat door de familie van Brederode werd gebruikt.  Op onze ‘welkom’ pagina van de Compagnie kun je dat goed onderscheiden op het schilderij van het beleg van Gorkum (1417).
Geschiedenis van het
geslacht van Brederode
Geschiedenis van het geslacht Brederode
Rond het ontstaan van het geslacht Brederode is een hoop onduidelijkheid en mysterie.De eerste heer van Brederode, Willem van Teylingen, is nooit in de boeken terug gevonden met de naam van Brederode. Het was de kleinzoon van Willem van Teylingen, Willem I van Brederode,die kasteel Brederode te Santpoort bouwde tussen 1282 en 1292 en hij vernoemde zijn familie naar dit nieuwe kasteel.
De van Brederode stammen dus af van de heren van Teylingen, die weer afstammen van de graven van Holland. Deze afstammeling leid tot veel onenigheid tussen van Brederode en de familie van Holland gedurende de geschiedenis.
 
De graven van Holland waren namelijk van hogere adel dan de heren van Brederode. Verschillende heren van Brederode hebben dus tijdens hun leven geprobeerd om de naam en het wapen van Holland te gaan dragen. Dit was natuurlijk niet de bedoeling van de graven van Holland!

De afstammeling van de heren van Brederode kun je ook heel goed herkennen aan de wapens van deze families: Het wapen van Holland heeft een leeuw zonder barenbalk, van Teylingen heeft een witte barenbalk en van Brederode een blauwe. De barenbalk veranderde door de tijd wel van grootte. (zie hiernaast)
 
In de middeleeuwen kon je op verschillende manieren meer land en macht krijgen. De eerste was door oorlog te voeren met je buurman. Dat gebeurde regelmatig, maar een lievere manier was om met de erfgenamen te trouwen*.
Zo werd in het jaar 1414 de familie van Brederode ook Heer van Vianen. Dit kwam namelijk door het huwelijk tussen Walraven I (8ste heer van Brederode) en Johanna van Vianen (erfdochter van de vrije heerlijkheid Vianen)*.  De erfzoon van deze Walraven I en Johanna, Reinoud II, leefde in de tijd die onze re-enactmentgroep wil uitbeelden: het midden van de 15e eeuw.
 
Reinoud II van Brederode was heer van Brederode, Vianen, Ameide, Lexmond, Heicop en Boicop, Meerkerk, Tienhoven, Twaalfhoven, burggraaf van Utrecht, ridder van Jeruzalem en van het Gulden Vlies*. Heel wat titels dus! Daarmee had hij dus ook een hoop te verdedigen.
In deze tijd woeden ook de Hoekse- en Kabeljauwse twisten. Laten we zeggen dat de mensen in het land verdeeld waren tussen Hoeken en Kabeljauwen*, twee politieke stromingen die totaal niet met elkaar overweg konden. Hieruit vloeiden zo ontzettend veel veldslagen dat het haast niet bij te houden was en is.
Reinoud II had ook nog eens een heleboel kinderen: 7 uit een niet rechtelijk huwelijk met Elisabeth én 7 uit het huwelijk met Yolande de Lalaing. Kinderen uit een niet rechtelijk erkend huwelijk worden bastaarden genoemd. Deze hebben geen erfrecht. In de middeleeuwen werd het woord bastaard ook als scheldwoord gebruikt*.

Het 6e officiële kind van Reinoud II, François van Brederode, is bekend geworden uit de Jonker Fransen Oorlog. Hij werd uit de collegebanken van Leuven getrokken (ja, hij kon lezen en schrijven!) om de Compagnie van Brederode aan te voeren bij inname van Rotterdam. Een pracht verhaal om over te lezen of horen.

Maar voor hier lijkt dit stukje informatie genoeg. Heel veel plezier in de geschiedenis!
 
                                     *****
Dit stukje is geschreven zonder officieel onderzoek (als hobby). Daarbij is er getracht een simpel, dus onvolledig, verhaal over de geschiedenis van het geslacht Brederode neer te zetten. Mocht u op- of aanmerkingen hebben, referenties of klachten, neem dan contact op. Wilt u verder de geschiedenis in duiken dan kunnen de hieronder genoemde bronnen een opstapje zijn, er is namelijk heel veel geschreven over de heren van Brederode.

Onder ander zijn de gebruikte bronnen:
- wikipedia: Huis Brederode
- J. H. Verhoog, Onvoltooide Roem; de eerste negen heren van Brederode.